Moderne LED-belysning åpner opp for mange spennende muligheter

Overgangen til LED har ikke bare ført til redusert strømforbruk, denne smarte teknologien har også åpnet for helt nye muligheter og nyskapende lyskilder og lamper. LED som teknologi er svært kompakt, samtidig som den kan tilpasses i det uendelige med for eksempel ulike lysstyrker og spennende fargetemperaturer.

En helt ny teknologi sammenlignet med glødepærene

LED er enkelt forklart små dioder som gir fra seg lys når man skrur på strømmen. Det er altså en helt annen teknologi enn glødepærene, der en glødetråd ga fra seg lys når strømmen beveget seg gjennom tråden. LED produserer relativt lite varme, samtidig som lyskilden kan lages kompakt. Denne kombinasjonen kan være praktisk for eksempel i en badstue, med LED blir belysning til badstue mye mer fleksibel.

Det er også denne forskjellen i teknologi som fører til at LED er både strømgjerrig og kompakt. I en gammeldags glødepære ble mye av energien borte i varme, samtidig som det var helt nødvendig med en spesiell gassblanding i en beholder rundt glødetråden.

Vil separate lyskilder forsvinne helt i fremtiden?

Med den gamle glødepæreteknologien var det åpenbart fornuftig å konstruere lamper med separate lyskilder. Man var nødt til å skifte ut selve lyspæren i en lampe mange ganger i løpet av lampens levetid, og det var derfor ikke mulig å konstruere alt i en del. Vi vil selvfølgelig ha tilgang til reservepærer til «gamle» lamper i mange år fremover, men kanskje er lamper med innebyggede lyskilder fremtiden?

Hvis man går vekk fra konstruksjonen med separate lyspærer, er det mulig å lage helt nye design, samtidig som lampen i stort også blir enklere å produsere. Det betyr at lampene også eventuelt kan bli noe rimeligere. Samtidig forutsetter det at forbrukerne kan føle seg trygge på at lyskilden virkelig kommer å vare like lenge som selve armaturen. Det betyr igjen at produsentene må være flinke med for eksempel tilstrekkelig kjøling av strømforsyningen.