Hvordan foregår en stomioperasjon?

Skal du gjennom en stomioperasjon for å kunne kvitte deg med avføring eller urin? Kanskje du har mange spørsmål om hva en stomi egentlig er og hvordan det fungerer, eller bekymringer for hvordan operasjonen vil gå. Hvis det er tilfelle, skal du vite at du langt fra er den eneste som har disse tankene.

For at du skal føle deg tryggere i prosessen, kan det være en god idé å sette seg inn i de enkelte elementene av operasjonen. Nedenfor kan du lese mer om stomi generelt og om hvordan en stomioperasjon typisk foregår. Husk at alle personer er forskjellige, og derfor vil deres stomi, deres operasjon og deres forløp også være forskjellige.

Hva er en stomi?

For å forstå hvordan en stomioperasjon foregår, er det essensielt å vite hva en stomi egentlig er. Ordet “stomi” er latinsk og betyr “åpning”. Kirurger bruker ordet stomi som betegnelse for en kirurgisk konstruert åpning mellom to organer.

Det finnes tre typer stomier man kan få anlagt: kolostomi, som involverer tykktarmen, ileostomi, som involverer tynntarmen, og urostomi, som involverer urinlederen. Ved alle typer stomi føres enten tarmen eller urinlederen ut på magen. Det finnes forskjellige årsaker til at en stomi kan bli nødvendig, avhengig av hvilken type stomi som skal anlegges.

Har du behov for en kolostomi, kan det skyldes kreft i tykktarmen, divertikler på tykktarmen, blokkering av tykktarmen, hull på tykktarmen eller Crohns sykdom. Er det en ileostomi som skal anlegges, kan det skyldes hull på tarmen, kreft i tykktarmen eller endetarmen, Crohns sykdom eller den kroniske betennelsestilstanden ulcerøs kolitt. Har du behov for en urostomi, er det typisk på grunn av nevrogene dysfunksjoner, medfødte misdannelser i urinveiene, smertefullt blæresyndrom eller blærekreftoperasjon.

Stomioperasjonen skritt for skritt

Det er helt naturlig å ha mange spørsmål om hvordan en stomioperasjon foregår, hva man skal være oppmerksom på, og hvordan livet blir etterpå.

Hvordan en stomioperasjon nøyaktig vil foregå, avhenger av hvilken type stomi som skal anlegges, dine behov, preferanser og sykdomshistorikk, samt om en kikkhullsoperasjon er mulig eller om inngrepet må foregå som en åpen operasjon. Om stomioperasjoner kan man generelt si følgende:

  • Operasjonen vil foregå under full narkose, og du skal være fastende før operasjonen.
  • En kikkhullsoperasjon vil involvere 3-4 hull i magen, slik at instrumentene kan komme til.
  • En åpen operasjon vil involvere et lengre snitt på magen.

 

 Stomianleggelse ved kikkhullsoperasjon      Stomianleggelse ved åpen operasjon.

*Bilde fra Hospitalsenhed Midt – Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive

Cirka en uke før stomioperasjonen vil du bli innkalt til sykehuset, hvor personalet undersøker magen din og markerer det stedet hvor det vurderes best å plassere stomien. Her vil du også få informasjon om produkter til stomi som du skal bruke etterpå.

Hva skjer etter operasjonen?

Når operasjonen er overstått, enten det er en kikkhullsoperasjon eller en åpen operasjon, blir du kjørt til oppvåkning. Her er man typisk i noen timer til du vurderes klar til å komme tilbake på sengeposten. Etter operasjonen har du intravenøst drypp tilkoblet som forsyner deg med væske. Samtidig har du fått innlagt et kateter i urinblæren som samler opp urinen din.

Etter operasjonen vil det på magen din være plaster fra stedene hvor instrumentene har vært plassert. Ved åpne operasjoner er det sannsynligvis litt mer bandasje på og rundt operasjonssåret. På magen vil det også være en stomiplate rundt den nylig anlagte stomien, samt en stomipose som samler opp det kroppen skiller ut gjennom stomien.

Ganske raskt etter at du er kommet tilbake til sengeposten, vil personalet oppfordre deg til å komme ut av sengen og bevege deg. Selv om det kan virke uoverkommelig i øyeblikket, så reduserer fysisk bevegelse risikoen for komplikasjoner, infeksjoner og tretthet.

Når smertene dine er på et nivå som kan dekkes effektivt med tabletter, og det kommer avføring/urin i den nyanlagte stomien, er du sannsynligvis klar til å reise hjem. Personalet vil selvfølgelig sjekke at alt er fint med deg og stomien før utskrivelsen finner sted. Når du blir utskrevet, forlater du også sykehuset med en planlagt oppfølgingstime hvor man blant annet sjekker stomien og generelt snakker om hvordan det går.

 

Har du spørsmål til prosedyren, livet etterpå eller noe annet?

Har du spørsmål i forbindelse med stomioperasjonen, enten før eller etter operasjonen, bør du vite at det finnes et sted (i tillegg til egen lege og sykehuset) hvor du kan få svar på spørsmålene dine og søke generelle råd og veiledning. Coloplast Assistanse er et gratis, uforpliktende tilbud til blant annet personer som skal få anlagt en stomi. Du kan kontakte dem telefonisk alle hverdager fra kl. 09:00-16:00 på telefon 22 57 50 20. I tillegg kan du når som helst sende dem en e-post på assistanse@coloplast.com eller fylle ut kontaktskjemaet, hvor en sykepleier i Coloplast Assistanse tar kontakt med deg innen kort tid.